Utdrag ur Minnebilder från svunnen tid av Thore Brogårdh (1923 - 2018)
.
Längs järnvägslinjerna låg banvaktsstugorna. Här är banvaktsstugan nr. 256, Götaslätt*, den sista i Småland strax intill skånegränsen på södra stambanan. Huset beboddes av banvakt Oscar Bramwehl, och han berättade följande vid förf:s besök i Osby:
”Fotot togs 1922, och banvaktsstugan revs året efter. (År 1929 flyttade han från banvaktsstugan nr. 257 i Loshult till Osby, där han var verksam som banbiträde. Bramwehl dog den 18.3 1975).
T. v. om mig står min son Martin och t.h. dottern Greta. Min hustru Lisa håller sonen Torsten i handen.
Min syssla som banvakt bestod i att göra fyra resor om dagen längs spåret inom mitt område. Det var två resor mellan klockan sex och åtta på morgonen och två resor mellan klockan nio och elva på kvällen. Vid varje sådan resa skulle jag sätta upp kontrollbrickor på bestämda ställen, vilka var försedda med nummer 1, 2, 3, och 4. På kvällsturerna hade jag större sådana, så att de skulle synas väl från tåget. Dessa kontrollbrickor visade att jag hade inspekterat min del av banan, och de avlästes av banmästare Nils Andersson, som medföljde tågen i sista vagnen. Han bodde i Hästveda och inspekterade linjen varje dag mellan Älmhult och Hästveda. Vi hade en lokaltelefon i våra banvaktsstugor, och från den skulle vi, varje dag mellan klockan åtta och nio samt mellan tolv och ett på middagen, rapportera förhållandena på linjen till banmästaren. Det hette i regel:
- Allt väl!
Dressinen jag nyttjade, hade jag parkerad i ett dressinhus intill spåret vid banvaktsstugan. Detta åkdon lyftes upp på rälsen vid varje avfärd. Det vägde omkring förti kilo. Utöver dessa inspektionsresor, skulle jag också delta i löpande arbete på linjen. Jag var t.ex. med stoppmaskinen och stoppade fyllnad under slipern. Maskinen var försedd med vattenpass för att rälsens höjdläge skulle kontrolleras. Vid behov skulle man packa fyllnad under slipern och justera rälsen.
Jag hade på den tiden omkring tvåhundra kronor i månadslön. Jag fick själv betala hyran för min tjänstebostad. Nu hade vi litet bär och grönsaker, en hushållsgris och några höns, och detta hjälpte upp ekonomin. Jag tjänstgjorde som banvakt från 1921 till min pensio, då jag blev sextio år. Jag är född den 5 aug. 1888, och namnet Bramwehl fick jag som soldat vid I 11 i Växjö."
*) Stugan hette Getabäck
.
Fr. v.: Oscar Bramwehl, banarb. Johan Lodin, Östanböke, Loshult, tre okända och banarb. Klas Johansson, Loshults södra banvaktsstuga 258.