I boken Banvakts- banförmans- och banmästarminnen, Banverket 1991, har baningenjör Uno Lindmark, själv av banvaktsfamilj, bl.a. skrivit ett antal personporträtt, däribland detta. Återges i sammandrag med diverse tillägg.
.
Förste banmästare Ernst Nyström
Ernst Fritiof Nyström föddes den 2 november 1869 i Älgarås i Skaraborgs län. Han var son till banvakten Jan Pettersson Nyström och hans hustru Augusta Larsdotter, bördiga från Skövdetrakten. Ernst hade tre bröder och en syster men ingen mer än han kom att ägna sig åt järnvägslivet.
Extra vakt
Av hans bevarade inskrivningsbok framgår att han som ung redan 1890 anställdes han vid SJ i Älgarås 1890, troligen som extra banvakt. År 1893 kom Nyström till Hällnäs i Västerbotten, även då som extra banvakt. Delen Vännäs - Hällnäs av Norra stambanan var då öppnad för provisorisk trafik den 15 november 1892. Ordinarie banvakt blev han 1894. I Hällnäs tjänstgjorde han några år och gifte sig 1905 med bondflicka, Augusta Karolina Olofsson, (1875-1952), från Vindeln.
Banförman och banmästare
År 1902 flyttade han till Långträsk i Norrbotten som banförman. Där blev han banmästare 1913. Under tiden i Långträsk var han ofta utlånad som mätningsman för inköpt lokved, då detta var under första världskriget och ångloken eldades med ved.
I Långträsk föddes dottern Elsa den 20 oktober 1907. Familjen flyttade 1922 till Vindeln med tjänst som förste banmästare. Dagliga inspektioner med trampdressin och senare med motordressin var ett tjänsteåliggande för banmästare på den tiden. Jag minns Ernst från dessa inspektionsturer i början av 1930-talet, då han stilig i sin uniform bullrande drog fram över banmästaravdelningen. I Vindeln stannade han till pensioneringen 1932.
I samband med pensioneringen bosatte han och hustrun sig på hennes föräldragård i Vindeln. Ernst Nyström avled den 30 oktober 1945.
Dottern Elsa Nyström
Dottern har varit mig behjälplig och berättat när detta skrevs 1990. Hon är f.d. skolkökslärarinna och rektor och bosatt på föräldrarnas och morföräldrarnas gård i det natursköna Vindeln. Elsa Nyström berättar att fadern Ernst Nyström nog var en god och plikttrogen arbetsledare, men kanske något auktoritär. Hon berättar att fadern blev erbjuden en överbanmästartjänst i Kiruna och Luleå men avstod då hustrun inte ville flytta. Elsa Nyström är 83 år och vital och i fin form (hon avled 1999).