Lämna ändringsförslag

Degerås

Banvaktsstuga, kvar 2022
(Vännäs)–Hällnäs
191 Degeråsen den 8 augusti 1996, en oförändrad och välvårdad stuga av 1872 års modell. Foto: Jöran Johansson.
191 Degeråsen den 8 augusti 1996. På trappan står banvaktsstugans ägare Johan Ulrik Lidman (1917-2007). Lidman var uppvuxen i banvaktsstugan Mattila mellan Karungi och Haparanda. Han blev som fadern järnvägare men valde maskinavdelningen i stället för banan. Med tiden avancerade han till lokinspektor i Vännäs, en position endast ett fåtal uppnådde. Lidman var en mycket sympatisk person och kunde berätta om sitt yrkesliv på ett fascinerande sätt. Jag är tacksam att ett par gånger ha fått träffa denne hedersman och tillbringa några timmar i hans sällskap. I stugan hade Lidman gjort en liten minneshörna över de banvakter som bott här med inramade porträtt av var och en och en liten levnadsbeskrivning. Det var ett vacker hyllning till några av faderns yrkeskamrater och hans egna företrädare i stugan. Foto: Jöran Johansson.
191 Degeråsen den 8 augusti 1996. Utanför stugan hade Lidman låtit sätta upp en s.k. brickstolpe, som han tillverkat själv efter originalritningar medan själva kontrollbrickorna var autentiska. De användes för kontroll av att banvakten fullgjorde sin besiktningsplikt. Vid bevakningssträckans gränser fanns sådana här stolpar på vilka brickor skulle hängas upp, olika för udda och jämnt datum resp. dag och natt. De brickor som inte användes för tillfället skulle hängas upp på stolpen vid banvaktsstugan. Den var då ställd vinkelrätt mot banan. Foto: Jöran Johansson.
191 Degeråsen den 8 augusti 1996.  Foto: Jöran Johansson.
191 Degeråsen den 8 augusti 1996. Vid stugan, på andra sidan järnvägen, fanns en gång en hållplats, nedlagd 1967. Nu finns där i stället en busshållplats. För att erinra om dess föregångare hade Lidman förfärdigat den här namnskylten av järnvägsmodell och satt upp på busshållplatsen. Foto: Jöran Johansson.

Även benämnd Degeråsen.

1872 års modell höger, ett rum ock kök om resp. 19 och 16 kvm.

Såld 1936 med ett markområde ca 3100 kvm till hemmansägaren E.W. Danielsson i Tvärålund för 1800 kr. Stugan var i gott stånd, medan uthuset var bristfälligt och av ringa värde.

Kilometertal

884,271

Nummer

191

Socken

Degerfors, numera Vindeln

Kommun

Vindeln

Län

Västerbotten

Byggd

1892

Såld

1936

Ändringsförslag till objektet Degerås

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 79ÅXHb