Lämna ändringsförslag

Lugnet hp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven 2010
(Växjö)–Sevedstorp–(Åseda)
Lugnet hållplats okänt år. Foto: Okänd.
Lugnet hållplats 2010 (troligen). Foto: Anders Johansson.
Lugnet hållplats i juli 1970. Man kan förstå att det är trevligare att sitta på bänken ute vid lupinerna än inne i den föga inbjudande kuren. Krister Persson har bidragit med bilden, med fotografens tillåtelse givetvis. Foto: Conny Sernfalk.

Enligt ”Växjö-Åseda-Hultsfred-Västerviks järnväg, delen Växjö-Hultanäs, kulturhistorisk utredning, utgiven av Länsstyrelsen i Kronobergs län 2000” finns här en före detta banvaktsstuga, numera totalt ombyggd men uppgiften är uppenbarligen oriktig och måste avse den f.d. hållplatsstugan.

Stig-Åke Petersson 2013-08-09:
"Hållplatsen, som tillkommit för resande till landstingets sanatorium Lugnet, öppnades den 2 november 1914. Platsvakten avlönades av sanatoriet och det var också sanatoriet som hade uppfört hållplatsstugan på ett rum och kök samt väntrum och bagagerum. Sanatoriet föreslog under 40-talet att SJ skulle ta över ansvaret för hållplatsstugan, som var i stort behov av reparation. SJ ville dock inte kosta på någon reparation utan valde att göra platsen obemannad från den 1 maj 1943 och istället uppföra en enkel väntkur. Hållplatsen lades ned 22 maj 1966."

På kartan nedan avser den nedre markeringen väntkuren och plattformen.

Kilometertal

177,2

Signaturer

Lut
Ln

Socken

Maria Växjö

Kommun

Växjö

Län

Kronoberg

Ändringsförslag till objektet Lugnet hp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: GLOaÅz