Lämna ändringsförslag

Stjärneborg

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven 1965
Tranås–Nässjö
Stjärneborgs hållplats när den var ny i mitten av 1910-talet. Ett A-loksdrivet snälltåg forsar förbi. Foto: Oscar Jarén, Frinnaryd.
Stjärneborgs hållplats på en bild troligen från 1950-talet. Från vänster ser vi den originella hållplatsstugan, därnäst bostadshuset Torsborg och en timmerbyggnad från 1600-talet, hitförd från Viredaholm i Vireda socken och inrättad till museum. Det var den märklige ägaren till det näraliggande Stjärneborgs slott, Malte Liewen Stierngranat, som bekostade hållplatsbyggnaden samt lät uppföra Torsborg och flytta hit museibyggnaden. Där hållplatshuset låg finns sedan omkring 1979 banvaktsstugan 158 Håknarp inrättad till ett litet museum. Platsen är vackert belägen nära sjön Ralången och väl värt ett besök sommartid. Foto: Okänd.
Stjärneborg hållplats 1961. I bakgrunden syns banvaktsstugan 141 Härjesta som innehavaren av den här webbsidan hade glädjen att äga 1983-2003. Foto: Sven Ove Lundberg.
Stjärneborg hållplats den 12 april 1969. Det näpna stationshuset som en gång även inrymde poststation är rivet och ersatt av denna fula väntkur. Den röda byggnaden bakom kuren är hitförd från Viredaholm i Vireda socken av förut nämnde Stierngranat. Den är numera huvudbyggnad i det museum, som Stierngranat lät inrätta och som även omfattar ett antal mindre, hitflyttade stugor och en f.d. banvaktsstuga samt den gravpyramid som han lät bygga ett litet stycke härifrån åt sig och sin familj. Foto: Per-Olov Brännlund.

Hållplats 1914 - 1964. Postanstalt 1923-04-01 -- 1964-05-30.

Hållplatshuset i Stjärneborg sägs ha varit Sveriges enda privatbyggda (troligen en myt), bekostat av den egensinnige Malte Liewen Stierngranat och ritat av den framstående arkitekten Torben Grut (1871-1945), mest känd som upphovsman till Stockholms stadion och Villa Solliden på Öland.

Byggnaden liknade ingen annan med kvadratisk plan, toppigt tak och rundbågade fönster. När den revs av ett okänsligt SJ var det ett kulturmord i det lilla.

Senast omkring den 1 september 1965 var byggnaden riven (Ånghwisslan nr 64, s. 3).

Kilometertal

318,173

Signatur

Sng

Socken

Lommaryd

Kommun

Aneby

Län

Jönköping

Byggd

1914

Ändringsförslag till objektet Stjärneborg

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: xje1ht