Lämna ändringsförslag

Långselberget hlp

Trafikplats utan expeditions- eller väntsalsbyggnad
(Lycksele)–(Storuman)

Långselberget tillkom som hållplats 1930, även som lastplats i början av 1940-talet. Godstrafiken las ned 1988 och all trafik 1992 (uppgifter ur Järnvägsdata).

Det fanns en liten, endast 2 x 2 m stor, väntkur. Den var försedd med väggar och dörr och var därför (på banvakt.se) ett gränsfall till "byggnad".

För hållplatsen finns två kilometertal noterade. Det skiljer bara 60 m, så det har inte varit möjligt att skilja dem åt på kartan nedan. Koordinaterna visar något slags ungefärligt "mitt emellanläge".

Lastplatsen, ett rundspår på norra sidan, ska ha legat ett par hundra meter väster om hållplatsen, 1978 anges dess läge till km 157,8. Den betjänade en större fabrik för tillverkning av skogsmaskiner.

Sven Olof Muhr 2017-09-11:
"Hållplatsen Långselberget var under 1980-talet integrerad i fabriksområdet för Stensele mekaniska verkstad vid Forsvik. Den asfalterade plattformen utgjorde samtidigt körbana för arbetsfordon inom området. Från plattformen ledde en port direkt in i en lagerlokal, där gods utväxlades med truck mellan motorvagnen och företaget. Utöver detta fanns vid den här tiden ingen byggnad knuten till hållplatsen, inte heller namnskylt. Den enda utrustningen var ett påstigningsmärke intill fabriksväggen. På sträckan Storuman - Vännäs användes vid behov motorvagnar av modell YF1, med godsutrymme."

Kilometertal

157,635
157,574

Signatur

Låb

Socken

Stensele

Kommun

Storuman

Län

Västerbotten

Ändringsförslag till objektet Långselberget hlp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: ÖnFbKd