Lämna ändringsförslag

Sjöbobadet hållplats och banvaktsstuga

Kombinerad banvaktstuga och trafikplats, kvar 2013
(Kävlinge)–Barsebäckshamn
Sjöbobadet kombinerad hållplats- och banvaktsstuga 1912. Bilden är hämtad ur boken Sjöbobanan (Cecilia Hägglund och Rolf Wändel, 2006) och uppges visa banvaktsparet Lars och Ellen Svensson, som tjänstgjorde här 1907-1913.  Foto: Okänd.
Sjöbobadet kombinerad hållplats- och banvaktsstuga den 11 april 2013. Den tillbyggda väntsalen t.v. verkar fortfarande finnas kvar. Foto: Bengt Gustavsson.

Hållplatsen låg vid banvaktsstugan med samma namn. Frågan är om det var en kombinerad hållplats- och banvaktsstuga, dvs att stugan hade funktion inte enbart som bostad åt en banvaktsfamilj utan också inrymde funktioner för trafiken, t.ex. biljettförsäljning eller väntutrymme. Av boken Sjöbobanan (Cecilia Hägglund och Rolf Wändel, 2006) framgår att banvaktshustrun skötte biljettförsäljningen på privatbanetiden och att det fanns en "öppen väntsal vid huset". Av bilder framgår att väntsalen från början var öppen men senare inbyggdes och att den var sammanbyggd med banvaktsstugan. Därför betecknas byggnaden här som en kombinerad stuga.

Kilometertal

1,868

Signatur

Sbd

Socken

Barsebäck

Kommun

Kävlinge

Län

Skåne

Ändringsförslag till objektet Sjöbobadet hållplats och banvaktsstuga

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 5LS9åz