Lämna ändringsförslag

Rälstippen

Banvaktsstuga, riven
(Jörn)–Älvsbyn
262 Rälstippen. Bilden är av allt att döma tagen i samband med att minnesstenen över sammanfogandet av de sista rälslängderna på stambanan avtäcktes (när var det?). Stenen syns mitt i raden av flaggstänger. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Minnesstenen på en mycket tidig bild, troligen tagen i direkt anslutning till avtäckningen av stenen. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Minnesstenen vid 262 Rälstippen på ännu en gammal bild. Observera de rallarbaracker som syns i bakgrunden. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Minnesstenen söder om Koler står fortfarande kvar intill Stambanan genom övre Norrland. Bilden är tagen den 28 juni 2008. Foto: David Larsson.

Namnet kommer uppenbarligen av att på denna plats möttes rälsläggningen från resp. norr och söder. Minnesstenen över sammanfogandet (1893-12-06) står 30 m söder om platsen för banvaktsstugan.

Efter högtidlighållandet av sammanfogningen intog festdeltagarna lunch i denna stuga. Det är kanske det finaste "uppdrag" en anspråkslös banvaktsstuga fått.

Kilometertal

1060,087

Nummer

262

Socken

Piteå lfs

Kommun

Piteå

Län

Norrbotten

Ändringsförslag till objektet Rälstippen

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: Be8öjp