Lämna ändringsförslag

Åre

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2021
(Järpen)–Duved
Åre station på en målning signerad Sv. Linnborg på 1890-talet. Målningen finns på Nordiska Museet varifrån bilden är hämtad.
Åre station omkring 1900. Bild från Järnvägsmuseet. Foto: Axel Lindahl.
Åre station den 27 juli 2000. Foto: Bengt Gustavsson.
Åre station den 27 juli 2000. Foto: Bengt Gustavsson.
Åre station den 9 augusti 2016, numera ersatt av en ny byggnad långt från hur ett stationshus "ska" se ut. Foto: Bengt Gustavsson.
Åre station den 9 augusti 2016. Bergknallen i bakgrunden är Totthummeln. Det nya resecentrumet skymtar till höger. Foto: Bengt Gustavsson.

Det ursprungliga stationshuset ersattes 2006 av ett nytt s.k. resecentrum, som även lär omfatta något så otidsenligt som biljettförsäljning (om den inte hunnits läggas ned sedan dess) och ett överflöd av butiker.

Det privatägda och byggnadsminnesförklarade stationshuset från järnvägens äldsta tid har rustats upp med Sveriges Järnvägsmuseums stationshus Hennan som förebild. Husen är jämnåriga och av samma modell.

I det gamla stationshuset finner man numera Bahnhof Café.

Den gamla stationsbyggnaden är i januari 2019 till salu, varvid mäklaren beskriver huset så här (sammandrag):
Att stationshuset är byggnadsminnesmärke innebär att byggnaden inte får rivas samt att exteriör och även fast inredning inte får förändras och skall underhållas. Den detaljplan som gäller för stationsområdet medger såväl butik som mindre hotellrörelse i den mån det är möjligt. Idag inrymmer fastighetens byggnad Café Bahnhof med upp till 100 sittplatser, barberare, bagagerum, 5 mindre kontor samt en källare med personalutrymmen, förvaring och teknikrum. Entréplanet i stationshuset inrymmer förutom frisörsalong Café Bahnhof som erbjuder en av Åres trevligaste cafémiljöer med såväl fika som lunch, under hela året. / … / Planlösningen fördelar sig över flera gemytliga rum, nyrenoverat kök med trevlig bardisk, bra förvaring och ytor för den verksamhet som bedrivs. Vidare finns varuintag från Sankt Olavs väg via litet trapphus med trappa ned till källarvåning och upp till övriga våningsplan. Mellanplanet inrymmer totalt fyra kontorsrum, varav ett är kombinerat konferensrum/kök. Det finns två wc med handfat. Idag disponeras mellanplanet av tre hyresgäster. Här finns även outnyttjat vindskontor och fläktrum. Övre våningsplanet inrymmer hall med gemensamt kök och wc och 3 kontor, varav ett har balkong och vindskaraktär. .

Kilometertal

691,594

Signatur

Åre

Socken

Åre

Kommun

Åre

Län

Jämtland

Ändringsförslag till objektet Åre

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: WF32fV