Lämna ändringsförslag

Frönäset

Banvaktsstuga, riven 2011
(Järpen)–Duved
560 Frönäset den 14 augusti 2004. Foto: Jöran Johansson.
560 Frönäset den 14 augusti 2004. Foto: Jöran Johansson.
560 Frönäset, sista fasen i Banverkets/Trafikverkets satsning på huset. Ur Länstidningen 2011-06-01. Foto: Elisabet Rydell-Janson, Länstidningen Östersund.

Stuga av 1872 års modell höger om ett rum och kök. För att erhålla ytterligare ett bostadsrum beslutades 1927-03-04 att stugan skulle påbyggas en våning enligt ritning litt E nr 10811. Det hade varit enkelt och kostnadseffektivt att bygga två bostadsrum på den nya övervåningen, men man nöjde sig med ett, medan resten fick bli ett öppet vindsutrymme.

Den s.k. Frönäsuddeaffären
Några år innan stugan revs hade den vållat en lokal folkstorm. Banverket lät nämligen rusta upp den med bl.a. nytt avlopp och nytt tegeltak för närmare en miljon kronor, för att Jernhusens chef skulle använda den som fritidshus. Många Årebor liksom Jernhusenchefen hade försökt få köpa stugan men fått besked att den var utdömd. Åre kommunledning ville då agera mellanhand genom att köpa stugan av Banverket och överlåta den till Jernhusens chef. Jernhusen höll på att bygga den nya järnvägsstationen i Åre och kommunen var angelägen att bygget skulle löpa smidigt. Chefen för Jernhusen fick emellertid sparken och kommunledningen lyckades inte trots flera försök att få igenom sitt förslag i kommunfullmäktige. Stugan återgick därför till att bli det ”avvecklingsobjekt” den varit innan och på sommaren 2011 mötte den sitt slutliga öde. (Sakuppgifter ur Länstidningen).

Banvakter

Banvakten S.B. Forsberg förflyttad hit 1945 fr linjen Ånge-Erikslund, 14 bs (Signalen 1945 ,nr 37, s. 16).

Kilometertal

689,983

Nummer

560
375

Socken

Åre

Kommun

Åre

Län

Jämtland

Ändringsförslag till objektet Frönäset

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: wfÄÄTv