Lämna ändringsförslag

Klippan

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2021
(Hässleholm)–Klippan–Kärreberga–(Åstorp)

Anslutande bandelar

(Ängelholm)–Östra Ljungby–(Klippan)
(Klippan)–(Eslöv)

Klippan station. Bild från Killbergs Bokhandel, Helsingborg. Foto: Okänd.
Klippan station senast 1940. Foto: Okänd.
Klippan station den 14 juni 2010. En bred aveny med stationshuset i fonden; så ska ett stationssamhälle planeras. Särskilt bra gör det sig en vacker sommardag med blå himmel och cumulusmoln. Foto: Nils-Bertil Sörensson.
Klippan station den 30 december 2010. Lika attraktivt är det inte alla årstider, som här när vintern kommit tidigt. Foto: Nils-Bertil Sörensson.
Klippan station den 14 juni 2010. En pampig tegelbyggnad från en tid då även estetiska synpunkter beaktades. Foto: Nils-Bertil Sörensson.
Klippan station den 14 juni 2010.  Foto: Nils-Bertil Sörensson.
Klippan station den 14 juni 2010. Plattformarna har förändrats en del, men fortfarande är de som är kvar låga och härligt otidsenliga. Kontaktledningen är inte heller utbytt, så njut av den lite gammeldags miljön så länge det varar. Foto: Nils-Bertil Sörensson.
Klippan station den 13 april 2013. Foto: Jöran Johansson.

Stationen anlades vid den gamla byn Åby, men då detta namn redan var upptaget fick den i stället heta Klippan efter pappersbruket strax intill.

Hösten 2010 byggs bangården om, bl.a. för att underlätta tågföringen till spår 3. Plattformen mellan spår 2 och 3 är helt ny. Rangerspår för den nybyggda lastningsplatsen för timmer har byggts./NBS

Olle Alm 2012-09-02:
"Inom bangårdsområdet finns en museiavdelning med lokstall, vattentorn m.m. Där finns ett stationshus "Klippan Södra", som är hållplatsstuga för museijärnvägen Klippan-Ljungbyhed. Huset av banvaktsstugetyp är det tidigare stationshuset i Tormestorp och hade efter flyttningen först benämningen "Klippan". (Information från webben, besök i Klippan 2009)."

Kilometertal

41,761
27,5
0

Signatur

Kl

Socken

Klippan

Kommun

Klippan

Län

Skåne

Byggd

1875

Ändringsförslag till objektet Klippan

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 3Y9omF