Lämna ändringsförslag

Ragunda

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2022
(Ånge)–Moradal–Bräcke–Ragunda

Anslutande bandelar

(Ragunda)–Långsele

Ragunda station. Ett av de trevliga stationshusen (av modifierad Hällnästyp?) med valmat tak, och med ett utsökt fint läge. Foto: Okänd.
Ragunda station. Den tämligen misslyckade vykortsbilden visar vilket fint läge stationen har. I bakgrunden till höger ser vi en del av det mäktiga Siljemyrberget. Vykortbild som Bernt Olsson bidragit med. Foto: Okänd.
Ragunda station från luften i juli 2009. Den gula byggnaden närmast i bild är det f.d. posthuset, därefter följer järnvägens uthus och stationshuset. Foto: Bernt Olsson.
Ragunda station juli 2009 på ännu en flygbild. Den har tagits i samband med att Ragundaborna firade 125-årsdagen av järnvägens intåg i bygden.  Foto: Bernt Olsson.
Ragunda station i juli 2009. Foto: Bernt Olsson.
Ragunda station den 23 augusti 2009 med det f.d. posthuset i bakgrunden. Foto: David Larsson.
Ragunda station den 21 augusti 2010. Foto: David Larsson.
Ragunda station, uthuset den 23 augusti 2009. Foto: David Larsson.
Ragunda station på en stämningsfull vinterbild den 8 januari 2011. Foto: David Larsson.
Ragunda station den 19 juli 2022. En välbehövlig ommålning verkar vara på gång. Foto: Peter Berggren.

Stationshuset sålt 2006 till en ortsbo, så Ragunda är ett exempel på att ett objekt på Banverkets avvecklingslista faktiskt kan undgå rivning.

I oktober 2010 noteras:
"Fastigheten köptes av Per Holmberg, Ragunda, som lägger ner sin själ i att huset skall leva vidare och stöds av medlemmarna i föreningarna Ragundabygdens Vänner och Ragunda Samhällsförening.

På tomten finns förutom det genuint byggda stationshuset även ett uthus med en bakstuga. Någon månad före försäljningen revs magasinet där man hanterade ankommande och utgående gods.

Under kraftverksepoken 1920-1950-talet fanns i östra delen av bangården en travers, som lyfte de tunga turbinerna och transformatorerna till Krångede, Gammelänge och Hammarforsens kraftverk.

I stationshuset finns en viss uppvärmning resp ventilation för att aktiviteter skall kunna äga rum för exempelvis under 1-2 juliveckor fira Ragunda Station 125 resp 126 år 2009/2010. Utomhus har ägaren ordnat hit gångbaneplattor, original, från Kälarne station, undersökning och analys av fasadfärger har gjorts, gardiner och belysning i alla fönster under advent etc.

I byggnaden finns även ett järnvägsmuseum med ett litet bibliotek, där det finns en serie om 11 häften med ett samlat innehåll från järnvägsepoken i Ragunda, allt från projektering till jubileet 2009 inkl människors liv i vardagen, industrier, affärer, hotell etc. Den som sammanställt materialet är Bo Sundin. Häftet finns dock inte till försäljning ute i handeln.

2022 meddelas att tydliga skyltar om privatägd fastighet är uppsatta och att något järnvägsmuseum inte kunde upptäckas.

Kilometertal

595,046

Signatur

Ru

Socken

Ragunda

Kommun

Ragunda

Län

Jämtland

Såld

2006

Ändringsförslag till objektet Ragunda

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: FqtcDG