Lämna ändringsförslag

Karptjärn

Banvaktsstuga, riven
(Älvsbyn)–Boden

1 rum och kök. Stugan blev 1938 föreslagen till försäljning. Den var byggd i timmer med utvändig panelbeklädnad, tak med tegel, sockel av granit. Ett uthus av resvirke 7,7 x 5,0 meter innehöll vedbod, avträde, ladugård och foderbod. Stugan var i behov av grundlig reparation, senaste reparation var utförd 1926. Utfartsväg saknas, närmaste väg korsar banan 3,5 kilometer sydväst om stugan. Sedan den 1 oktober 1935 hade den varit uthyrd sammanlagt åtta månader för 117 kronor.

Avsågs 1938 att överlåtas till Domänstyrelsen. Inte känt om det blev så. På den ekonomiska kartan från 1948 finns stugan kvar.

Banvaktsstugan Karptjärn vållar, liksom trafikplatsen Karptjärn, en del huvudbry. Den låg ett stycke före (söder om) sjön Karptjärn och det känns ganska naturligt att den fått namn efter sjön. Men trafikplatsen Karptjärn låg tre km längre bort, närmare Boden, och borde rimligen ha fått ett annat namn. Däremot fick banvaktsstugan som låg vid bangården i Karptjärn inte samma namn som stationen vilket varit det naturliga. I stället fick den heta Kallberg.

Kilometertal

1123,282

Nummer

287

Socken

Överluleå

Kommun

Boden

Län

Norrbotten

Ändringsförslag till objektet Karptjärn

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: bHrzNä