Lämna ändringsförslag

Hanshult

Banvaktsstuga, riven
(Vimmerby)–Ydrefors
Hanshults banvaktsstuga 1925. Banvakten Karl Erik Johansson Flink (1886-1943) ses här med hustrun Agnes (1896-1982) och sonen Sture (1922-1996). Bakom dem står till vänster en syster till Agnes och till höger en kvinna vid namn Ingrid. Sture Flink blev sedermera motorvagns- och rälsbussförare vid NVHJ och SJ. Det är Ingrids dotter som bidragit med bilden genom förmedling av Hans Källgren. Foto: Okänd.
Hanshult banvaktsstuga den 7 november 2010, enbart grunden till stugan finns kvar. På högra sidan ligger den trappa som syntes på den föregående bilden. Foto: Hans Källgren.
Hanshult banvaktsstuga den 7 november 2010. Förutom stuggrunden ligger källaren kvar. Foto: Hans Källgren.

Som framgår av andra stycket nedan ska stugan ha hetat Hanshult, men uppgiften är inte verifierad på annat sätt. Den låg med tomten gränsande till Hanshults mark (eller Hansehult som namnet oftast ses skrivet), men noga betraktat låg den på fastigheten Knabbarp.

Så här uppger en uppgiftslämnare:
Det står Stjärnevik på skylten som hembygdsföreningen satt upp. Det officiella var nog Hanshult, då det finns med i en telefonsignaltabell för VYJ. Någon har påstått att huset flyttats till ett område som kallas Trekanten i Vimmerby (ligger på vägen mot Djurstorp, nära motorbanan). Det är mycket möjligt, men det är nog ganska ombyggt om det finns kvar.

Banvakter

1924 - 1934
Karl Erik Johansson, f. 1886-06-16 i Vimmerby lfs, död 1943-03-10 i Hjorted (H).
Gift med Agnes Eugenia Gustafsson, f. 1896 i Hjorted (H), död 1982 i Västervik.
Inflyttad i oktober 1924 från Hjorted (H).
Utflyttad i februari 1934 till Hjorted (H).

Banvakten Johansson verkar ha varit känd under namnet Flink. Det var inte hans egentliga efternamn men tydligen så vedertaget att prästen i församlingsboken gjort en blyertsnotering "Flink" vid sidan av det officiella namnet. Han omkom i tjänsten då han färdades på en dressin vid det s.k. Rallareberget strax nordost om Ankarsrum och överraskades av ett tåg.

Efter att Johansson flyttat kom stugan att bebos av en diversearbetare Rapp åtminstone till 1939. Sannolikt hade nedläggningen av persontrafiken 1933 medfört reducering av banunderhåll och banbevakning. Johansson blev den ende banvakten i den enda banvaktsstugan vid Vimmerby - Ydreforsbanan. Det fanns förstås flera banvakter men de bodde i de olika stationsstugorna.

Kilometertal

4,8

Socken

Vimmerby lfs

Kommun

Vimmerby

Län

Kalmar

Ändringsförslag till objektet Hanshult

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: tNSåBF