Lämna ändringsförslag

Åkeshög

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven 1971
(Vellinge)–Falsterbo
Åkeshög station på vykort som är taget tidigast 1904 då stationen öppnades och senast 1905 då unionen mellan Sverige och Norge upplöstes (se den hissade flaggan). Foto: Okänd.

Anders Olsson skriver 2013-06-14 den här innehållsrika redogörelsen om en obetydlig järnvägsstation:

"Åkeshög tillkom från början för att gården med samma namn antingen bidragit med mark eller köpt aktier. Järnvägsbolaget räknade nog inte med någon stor trafik för den bemannades med kvinnlig platsvakt (ovanligt 1904) och borde nog klassas som håll- och lastplats från början. Förutom järnvägssysslorna skötte platsvakten också posten (kombinerad post- och järnvägsstation). Det gick dåligt för banan och trafiken i Åkeshög var liten. Platsvakten kan inte ha varit omedveten om problemen för när bolaget går i konkurs 1919 och ställer in trafiken fr o m 1 januari 1920 så har platsvakten redan från detta datum skaffat nytt jobb hos postverket i Klagstorp. Fram till sommaren 1920 går ingen trafik på banan utom postdressin. I Carl Olofssons bok Sveriges Järnvägar som gjordes 1920 finns Åkeshög med men han har inte angett stationsklass eller håll och lastplats vilket indikerar osäkerhet.

Trafiken återupptogs sommaren 1920 genom MTJs försorg och 1925 eller 1926 blir Falsterbobanan rekostruerad som nytt bolag helt ägt av MTJ. Kanske är det det nya bolaget som definitivt lägger ner Åkeshög. Jag tror inte att stationen trafikerats efter 1 jan 1920 för den är inte annonserad i tidtabeller som Tidtabell för södra Sverige vintern 1920-21. Se även utdraget ur Sveriges Kommunikationer på stiglundin.se. Stationshuset fanns dock kvar. Järnvägsbolaget sålde eller hyrde ut det och när Föreningen Ånghwisslan körde utflyktståg 28 feb 1970 gjorde man uppehåll där - troligen sista tåguppehållet i Åkeshög (Bild finns bl a i boken Nordens Järnvägar 1970). I likhet med Kungstorp var huset i vägen för vägbygget på gamla banvallen och revs hösten 1971.

Kilometertal

2,327

Socken

Vellinge

Kommun

Vellinge

Län

Skåne
Malmöhus

Ändringsförslag till objektet Åkeshög

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 3Y9imD