Lämna ändringsförslag

Storstupet

Trafikplats utan expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven före 2008
(Sveg)–Orsa
Storstupet hållplats okänt år. En väntkur inte mycket större än en telefonkiosk (om någon minns dem). Är det 1920-talsmodell på damernas kläder? Foto: Okänd.
Storstupet i juni 1978. Fotografen uppger att "vattentornet var i lite dåligt skick, och vattenkastarröret hade slängts i diket. Inne i tornet fanns dock varmluftspumpen kvar, enligt tillverkarskylt byggd av Maschinenfabrik Alexander Morski i Eilenburg år 1907".  Foto: Gunnar Ekeving.

Hållplats 1911 - 1922, militärmötesplats borttagen 1973.

Inga byggnader finns kvar 2008. Troligen har det bara funnits ett vattentorn och en minimal väntkur. Tornet var av Orsa - Härjeådalens järnvägs märkliga utförande, samma som söder om Emådalen, vid Tandsjöborg och Kropptjärn. Enligt en uppgift på nätet ska det ha rivits i mitten av 1980-talet.

I tornet fanns en varmluftsmaskin för vattenuppfordring. Vattenförsörjningen skedde från en tjärn cirka 180 meter öster om tornet. Den sidobyggnad som tornet försetts med i cisternhöjd ingick i vattenledningsanläggningen.

När Gunnar Ekeving besökte platsen i juni 1978 var sidospår och växlar bortrivna (sedan 1973), men de båda infartssemaforerna stod kvar med nedmonterade vingar.

Kilometertal

251,47
17,154

Signatur

Sstp

Socken

Orsa

Kommun

Orsa

Län

Dalarna
Kopparberg

Ändringsförslag till objektet Storstupet

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: kUfö0D