Lämna ändringsförslag

Östevatten

Banvaktsstuga, kvar 2008
Sunnanå–(Mellerud)–Dals Rostock–Bäckefors
705 Östevatten fd DJ 2 1983-1984. Då gick fortfarande tågen till och från Norge förbi här. Det är nuvarande ägaren som står och spejar upp mot det fotograferande flygplanet/helikoptern. Foto: Jöran Johansson.
705 Östevatten, fd DJ 2, den 13 augusti 2008. En trevlig stuga med trevligt läge. Det är bara ett fel, det går inga tåg förbi längre. Foto: Jöran Johansson.

Hette Åsnebyn vid Dalslands Järnväg.

Dagens Nyheter skriver 1937-04-15 om denna stuga:

"Sängkammaren är avgörande för skatten.

Strid om banvaktsstuga som ligger på sockengräns.

Vid Dalslands järnväg finns en banvaktsstuga som vållat en viss strid, då den ligger alldeles på gränsen mellan två socknar. Halva stugan är således belägen i Holms och den andra i Gunnarsnäs församling. Stugans placering har under årens lopp orsakat en seg dragkamp mellan de två kommunerna om var banvakten skall skattskrivas.

Då stugan byggdes 1879 mantalskrevs banvakten i Gunnarsnäs, men 1922 tillbyggdes ett rum, beläget i Holm. Då banvakten hade sin sovplats i det nya rummet blev hans mantalskrivning ändrad till Holm. Nu har emellertid stugan åter fått en tillbyggnad, och då dessa rum, i vilka banvaktens nya sängkammare inrymmes, äro belägna i Gunnarsnäs, har han begärt mantalskrivning därstädes för andra gången.

Saken har gått till länsstyrelsen i Vänersborg, som hört häradsskrivaren i distriktet. Denne anser att såvida det skriftligen kan styrkas att nya sängkammaren ligger i Gunnarsnäs, så skall banvakten anses vara boende där även om hans mat lagas och ätes i grannsocknen, där köket fortfarande är beläget."

Kilometertal

4,878

Nummer

705
2

Socken

Holm

Kommun

Mellerud

Län

Västra Götaland

Såld

1961

Ändringsförslag till objektet Östevatten

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: M5PWVÄ