Lämna ändringsförslag

Armsjön hp

Kombinerad banvaktstuga och trafikplats, kvar 2023
(Sundsvall)–(Harmånger)
784 Armsjön den 9 mars 2004.  Foto: Peter Sandström.
784 Armsjön den 1 juli 2010. Foto: Staffan Eriksson.
784 Armsjön den 23 augusti 2017. Foto: Bengt Gustavsson.

Ur Dagens Nyheter 1954-06-06:
"En driftvärnsgård har SJ:s fjärde distrikt fått i Armsjön, tre mil söder om Sundsvall. Gården består av en f.d. militärbarack, som skänkts av befälhavaren för Härnösand – Sundsvalls försvarsområde samt en banvaktsstuga med uthus, som ställts till förfogande av distriktschefen. Gården avses att vara en samlingspunkt för driftvärnet inom hela fjärde distriktet.".

Ur Kenneth Landgren, Järnvägarnas Driftvärn under 50 år, 1946-1996:
Banvaktsstugan Armsjön ... ställdes till dv förfogande 1954. Stugan var då i dåligt skick, bl.a. saknades el och avlopp. Vatten fick man genom en pump i källaren. Efter mycket frivilligt arbete fick man el från SJ:s nät med 16 perioders ström, vilket gav ett blinkande ljus. Medel samlades ihop för inköp av en svartvit TV, men för att kunna se på den fick man köra ett bensindrivet elverk. Avloppsfrågan löstes också. Officiellt invigdes Armsjön som dv-gård sommaren 1956 av distriktschefen Henry palm från Gävle. Musikkåren från Lv 5 spelade när flaggan gick i topp första gången. Lottorna bjöd på lunch och Jokkmokks-Jocke som själv var driftvärnsman sjöng till eget ackompanjemang.

Stationsbyggnaden från Oringen på linjen Härnösand - Kramfors revs och sattes upp, den inrymde bastu och ett sovrum för instruktörer ... Armsjön förbättrades under åren och kursverksamheten bedrevs till hösten 1992, då man genom omorganisation bestämde att flytta över alla kurser till dv-gården i Storlien."

Kilometertal

318,204

Signatur

Amn

Nummer

784

Socken

Njurunda

Kommun

Sundsvall

Län

Västernorrland

Ändringsförslag till objektet Armsjön hp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: dvbx2å