Lämna ändringsförslag

Hökön

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2021
(Sölvesborg)–Olofström–(Älmhult)
Hökön station okänt år. Den stora ljusa byggnaden är det nya stationshuset, till vänster ligger det gamla. Namnskylten sitter på det gamla stationshuset och utanför står en soffa. Det nya huset ser ut att inte vara i bruk. Det byggdes 1919 så troligen är fotot taget detta år. Bilden kommer från Järnvägsmuseet som anger ett antal olika årtal, från 1910 till 1944! Foto: Okänd.
Hökön station 1931, gamla stationshuset som varit "före detta" i 12 år men fortfarande ser ut som det vore i bruk, bara namnskylten saknas. Foto: Axel Bengtsson.
Hökön station i trafikverksskick den 13 september 2012. Foto: Olle Alm.
Hökön station den 13 september 2012. Foto: Olle Alm.

Nytt stationshus 1919, det gamla såldes och drogs genom byn till sin nya plats där det fick ersätta ett hus som hade brunnit ner (uppgift från Bengt Grewin).

Olle Alm 2012-09-21:
"Det första stationshuset var byggt i trä. Det andra är ett tegelhus med putsad och ljusmålad fasad. Det är byggt i 1 1/2 plan med stor övervåning och har valmat tak. Det har stannat hos Banverket/Trafikverket och på grund av utebliven vård är det idag i mycket dåligt skick. Ett uthus söder om stationshuset är numera rivet (efter ca 1991). Norr om platsen för det första stationshuset ligger en mycket prydlig jordkällare med gavel av huggna granitblock och två separata ingångar bredvid varandra. Samtliga de nämnda byggnaderna ligger/låg på spårets östra sida. (Besök september 2012)."

Kilometertal

10,294

Signatur

Hkö

Socken

Loshult

Kommun

Osby

Län

Skåne
Kristianstad

Ändringsförslag till objektet Hökön

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: LC1fåe