Lämna ändringsförslag

Persborgs hotell hp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2024
(Rättvik)–Mora Noret–(Mora)
Persborgs hotell hållplats vid hotellet med samma namn, en imponerande anläggning. Inte många hotell har haft en egen hållplats. Foto: Okänd.
Persborgs hotell hållplats 2011. 58 år efter nedläggningen ligger väntkuren kvar på sin ursprungliga plats. Foto: Karl-Axel Eriksson.
Persborgs hotell hållplats 2011. Det är en enkel byggnad men dörren har prytts med speciell panel och stora handsmidda gångjärn. Foto: Karl-Axel Eriksson.
Persborgs hotell hållplats den 4 augusti 2016. Foto: Lennart Strömquist.
Persborgs hotell hållplats den 4 augusti 2016. Till vänster väntrum och till höger biljettexpedition. Foto: Lennart Strömquist.
Persborgs hotell hållplats den 4 augusti 2016. Foto: Lennart Strömquist.
Persborgs hotell hållplats den 4 augusti 2016. Foto: Lennart Strömquist.

Inrättad 1894, nedlagd 1953. Till 1938 benämnd Persborg. Hotellet som var mycket populärt och gästades av många celebriteter brann ned 1979. Någon förklaring till hur branden uppkom kunde inte hittas.

Det fanns en träplattform och ett påstigningsmärke av lite ovanligt modell. Det skall också ha funnits ett kort lastspår för kokstransporter till hotellet.

Dalarnes Tidning skriver torsdagen den 7 mars 2013: "Efter branden byggdes ett nytt hus upp på Persborgs grund och har använts under åren som bland annat kulturarena. Men huset är svårt mögelangripet och nu återstår bara att bränna byggnaden. Och på lördag går epoken Persborg i graven."

Hållplatskuren finns kvar 2016 i ursprungligt läge. Då den anses ha högt kulturhistoriskt värde har länsstyrelsen anslagit medel för upprustning. Kuren innehåller ett litet väntutrymme med träbänkar och en biljettexpedition. Genom en biljettlucka sålde hotellets piccolo edmonsonbiljetter till Mora, Rättvik, Falun och Stockholm.

Kilometertal

144,3
52,68

Signatur

Pbh

Socken

Rättvik

Län

Dalarna

Ändringsförslag till objektet Persborgs hotell hp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 93hT2k