Lämna ändringsförslag

Jutsajaure hlmp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven 1976–1980
Porjus–(Gällivare)
Jutsajaure håll- och mötesplats. Foto: Okänd.
Jutsajaure station troligen på 1920-talet. Det här fina och påkostade vattentornet byggdes innan man hade klart för sig var vattenstationerna borde placeras. Snart visade den sig obehövlig och slopades. På en spårplan som anges vara från 1940 finns tornet kvar men vattenhästen är borta. Foto: Okänd.
Jutsajaure station omkring 1965. Troligen avbemannades platsen 1958 då den degraderades till hållplats för rälsbussar. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Jutsajaure station den 26 juli 1978.  Foto: Bengt Gustavsson.
Jutsajaure station i oktober 1978. Stationsstugan har stått öde ett antal år och namnskylten är nätt och jämnt läsbar. Men ännu kan tåg stoppas med hjälp av "plåtstinsen" vid den minimala plattformen. Sidospåret ligger kvar oanvänt. Marken är tjälad men snön ännu inget hinder, det var förutsättningen för att kunna ta sig till denna ödsliga plats med bil. Foto: Johan Siirak.

Militärmötesplats, betecknad så 1936.

Stationsstugan byggdes efter samma ritning som stugorna i Kasajokk och Kuosakåbbå och innehöll i källarplanet mat- och vedkällare, tvättstuga, pann- och kolrum (centralvärme var installerad, däremot inte vatten och avlopp eller WC). I bottenvåningen fanns expedition, väntrum samt bostadslägenhet för banvakt om två rum och kök och i övervåningen ett reservrum.

Något godsmagasin byggdes inte, det fanns helt enkelt inget behov.

Här fanns från början en vattenstation med ett fint vattentorn i tegel. Den avvecklades efter tämligen kort tid, i vart fall före 1939.

Kilometertal

310,550
1351,263

Signatur

Je

Socken

Gällivare

Kommun

Gällivare

Län

Norrbotten

Byggd

1919-1920

Ändringsförslag till objektet Jutsajaure hlmp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: BcZMj3