Lämna ändringsförslag

Gulåstjärn hlp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2018
Östersund V–Jämtlands Sikås
Gulåstjärn mötesplats på 1910-talet, till vänster stationshuset, till höger bostadshus för en vagn- och stallkarl (pumpare), identisk med banvaktsstugorna vid linjen Östersund - Ulriksfors. Trafikplatsen var ursprungligen enbart avsedd för tågmöten utan allmän trafik. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum som anger att det är tagen på 1910-talet och på 1940-talet! Den finns dock medtagen i den teknisk-ekonomiska redogörelsen för bandelen tryckt 1917. Foto: Okänd.
Gulåstjärn station okänt år. Närmast ligger ett bostadshus och därnäst stationshuset. I bakgrunden syns en lastbrygga för träkol. Bild från Jamtli. Foto: Erik Olov Byström, Lit.
Gulåstjärn station den 21 augusti 1992. Närmast ligger stationshuset och längre bort ett bostadshus, hus 9. Foto: Jöran Johansson.
Gulåstjärn station den 21 augusti 1992. Ovanlig men dekorativ form av panel. Hörnlampan är däremot av en mycket vanlig modell. Foto: Jöran Johansson.
Gulåstjärn station den 27 juli 2000, stationshuset. Foto: Bengt Gustavsson.
Gulåstjärn station med kol- och vattentag, enligt uppgift är bilden från 1910-talet. Motordressinen är av uråldrig modell så 1910-talet bör stämma. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Gulåstjärn station den 18 juli 1991 eller mer exakt Gulå vattentag i stationens norra ände. Bilden är tagen i samband med Svenska Motorvagnsklubbens inlandsbaneresa.  Foto: Bengt Gustavsson.

Ursprungligen benämnd Gulå.

Lastplats 1912-03-01, håll- och lastplats 1914-01-01.

Vid norra bangårdsänden byggdes ett vattentorn i tegel, vilket fortfarande finns kvar men i brist på underhåll förfaller det snabbt (not. 2016). Cisternen rymmer 40 kubikmeter vatten. Pumpanläggningen drevs av en Bolinders 8 hk tändkulemotor med tillverkningsnummer 5362. Tillverkningsskylten stals tyvärr någon gång omkring 1990. Den bör återbördas till motorn som finns bevarad, varför den som vet något om skylten ombeds höra av sig via kontaktformuläret.

Ett kolförråd om 4000 ton fanns mittför vattentornet med tillhörande lastbrygga för kolning av ånglok.

Kilometertal

52,773

Signatur

Gtn

Socken

Häggenås

Kommun

Östersund

Län

Jämtland

Byggd

1912

Ändringsförslag till objektet Gulåstjärn hlp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: TPfNCH