Lämna ändringsförslag

Rynge

Banvaktsstuga, riven före 1960
Malmö V–Södervärn–Oxie–Svedala–Börringe–Rydsgård–Charlottenlund–(Ystad)
685 Rynge  1935, delförstoring av en bild ur Kulturen i Lunds bildsamling med ursprung i AB Flygtrafik, förmedlad av Anders Olsson. Foto: Okänd.
685 Rynge i oktober 1957 på bild tagen av personal vid SJ signalsektion. Stugan låg till vänster bortom vägövergången, där en betlastare och en till denna hörande byggnad nu ligger. Bild från Kulturen i Lund förmedlad av Anders Olsson. Foto: Okänd.
685 Rynge var vid denna tidpunkt riven. Bilden är tagen 1956. Den kommer från Kulturen i Lunds bildsamling och har sitt ursprung i AB Flygtrafik, förmedlad av Anders Olsson.  Foto: Okänd.

Anders Olsson som kan sin skånska järnvägshistoria skriver (2024):
[Den första bilden ovan] "är ett flygfoto från 1935. Bilden finns i Kulturen i Lunds bildsamling och har sitt ursprung i AB Flygtrafik. Stugan som ligger öster om vägkorsningen är en klassisk putsad Malmö-Ystads stuga. ...

Banvaktsstugan tillkom säkert från början 1874 medan stationen tillkom först 1896. Så det var säkert banvakten/banvaktshustrun som fick sköta vägbevakningen. Troligen kallades stugan då inte för Rynge utan för något mer lokalt namn.

[På den andra bilden från 1956] ser vi tydligt att stugan är riven.

Men mer information finns på den bild som SJ signalavdelning tog i oktober 1957. Banvaktsstugeområdet är här ett f d betlastningsområde. I bakgrunden ser vi den stora betlastaren. ...

Min slutsats blir att stugan fanns 1941 vid förstatligandet då den tilldelades SJ-nummer men bör ha rivits senast 1945 då betlastaren sattes upp.

1995/96 återkom Rynge som mötesstation och mötesspåret ligger idag till stor del på den gamla banvaktsstugetomten och betlastningsplatsen."

Kilometertal

49,4

Nummer

685
?

Socken

Sjörup

Kommun

Ystad

Län

Skåne
Malmöhus

Ändringsförslag till objektet Rynge

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: lÅBhÄf