Lämna ändringsförslag

Rämshyttetunneln

Tunnel, kvar 2020, se anm
(Ludvika)–Rämshyttan–Borlänge–(Falun)
Rämshyttetunneln under första världskrigets kristid 1914. Edvard Svensson var banvakt i banvaktsstugan Sångberget. Olof Qvist har bidragit med bilden. Foto: Okänd.

Längd 162 meter (149 meter i SJK AA). "Kanske båda är rätt, för tunneln förlängdes på 1950-talet i samband med takförstärkning", säger f. baningenjören Börje Thoursie.

Markeringarna på kartan nedan visar resp. tunnelände. Tunneln ligger i Stora Tuna socken, men den nya sträckningen förbi tunneln som nämns nedan kommer även att beröra Silvbergs socken i Säters kommun.

Tunneln kommer att ersättas av en järnvägssträckning i det fria. Den nya sträckningen förläggs söder om tunneln, blir ca 920 meter lång och utformad med en 370 meter lång skärning. Den sträckning som därvid kommer att överges liksom själva tunneln kommer att "återställas" (Trafikverkets sätt att uttrycka att tunneln sätts igen och spåren plockas bort).

Det praktiska arbetet med den nya dragningen inleddes i oktober 2019. Ett drygt år senare var den nya sträckningen klar, öppnad för trafik 2020-11-09.

Kilometertal

c50,5

Socken

Stora Tuna

Kommun

Borlänge

Län

Dalarna
Kopparberg

Ändringsförslag till objektet Rämshyttetunneln

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: hLNx6ö