Lämna ändringsförslag

Ornäs

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2021
(Ludvika)–Rämshyttan–Borlänge–(Falun)
Ornäs station med stationshus i ursprungligt utförande och med mängder av reklamskyltar på väggarna. Notera också träsemaforen. Foto: Okänd.
Ornäs station på ett vykort taget senast 1904. Foto: Okänd.
Ornäs station den 16 mars 1976. Av de ursprungliga BJ-stationshusen i trä finns numera (2011) bara Ornäs och Mölnbacka kvar. Ornäs är mycket litet förändrad. Foto: Karl-Axel Eriksson.

Detta vackra stationshus, ett av två återstående som fått behålla den typiska BJ-bården upptill, hotas i dag (2010) av Trafikverkets rivningshysteri. De hyresgäster som bott i huset i 37 år är uppsagda för avflyttning och huset ska därefter rivas! Okänsligt - omänskligt.

Uppenbarligen har regeringen en annan uppfattning än Trafikverket. I mars 2018 har stationshuset nämligen förklarats som statligt kulturminne. Motivering: Ornäs station (byggd 1876) i Borlänge kommun är en sammanhållen och välbevarad miljö, utan tillbyggnader eller förändringar på byggnadernas exteriör. Stationshuset är ett välbevarat exempel på de mindre stationshus som uppfördes i ett stort antal på de enskilda bansträckorna. Denna stationstyp är idag sällsynt, då många liknande stationer rivits, sålts eller förändrats.

Kilometertal

16,796

Signatur

Orn

Socken

Torsång

Kommun

Borlänge

Län

Dalarna
Kopparberg

Ändringsförslag till objektet Ornäs

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: WF32fV