Lämna ändringsförslag

Mjölby

Banvaktsstuga, riven cirka 1964
(Linköping)–Mjölby–(Tranås)
97B Mjölby någon gång omkring sekelskiftet 1900. Bilden lånad ur Mjölby stad - en bildkavalkad, 1970, s. 20. 

 Foto: Okänd.
97B Mjölby okänt år. Den fina bilden är ett bidrag från Lena Samuelsson. Foto: Okänd.
97B Mjölby skymtar till vänster på den här bilden tagen omkring 1962. Det framgår att stugan byggts ut åt höger, sett från järnvägen som går utanför bilden till vänster. Bilden visar Kungsvägen, som numera går under järnvägen just framför fotografen, men som tidigare korsade järnvägen i plan på andra sidan banvaktsstugan, då under namnet Hogstadsgatan (se föregående bild). Foto: Okänd.

Stugan låg invid (norr om) korsningen med dåvarande Hogstadgatan, cirka 40 meter söder om den undergång som 1915 (enligt nedan nämnda tidningsartikel) ersatte övergången.

Enligt dottern till sista hyresgästen bodde denna kvar i stugan hela vintern 1963-1964 och flyttade ut först våren 1964. Hon tror att stugan revs hösten 1964. Virket och andra detaljer användes för att bygga en sommarstuga i Västra Harg, som dock inte har någon likhet med banvaktsstugan./CB

Den nya stugan är belägen vid Moviksvägen norr om Hargsjön.

En artikel i Corren 2020 "Banvaktstugan flyttades och fick nytt liv" antyder att stugan faktiskt flyttades, men uppenbarligen användes bara materialet i stugan till att bygga ett annat hus. Artikeln slutar så här:

1921 och 20 år framåt bodde i alla fall stationskarlen Johan Mauritz Brolin här med fru och fem barn.

Tågklarerare Sven Gustavsson med hustru Greta flyttade in med sin dotter 1945. Arne Rylander var 16 år då och blev inneboende hos familjen 1945-1949.

– Det var två meter till järnvägsspåret och tågen rusade förbi. Ofta växlade de fram och tillbaka, det var ett oerhört oväsen när man skulle sova, berättar Arne Rylander Men man vande sig snabbt och hörde det inte längre.

Kilometertal

260,599

Nummer

97B

Socken

Mjölby

Kommun

Mjölby

Län

Östergötland

Ändringsförslag till objektet Mjölby

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: WM9TZu