Lämna ändringsförslag

Hackefors hlp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2013
(Linköping)–Bjärka Säby–Rimforsa
Hackefors station 1930. Bild från Järnvägsmuseet. Foto: Axel Carlsson.
Hackefors station 1930. Bilden finns i Östra Centralbanan, de första hundra åren (Niklas Adell - Per-Olov Brännlund, 1999) med följande text: Platsvakten i Hackefors, Sven Sjöstrand, håller den gröna signalflaggan i handen och tar emot persontåget mot Linköping. På lok nr 5 sitter högra buffertlyktan med fotogenbelysning kvar medan den vänstra ersatts med AGA-belysning. Sist i tåget "kopplar" en bilvagn, nr 24 eller 25, från Bjärka-Säby. Bild från Järnvägsmuseet. Foto: Axel Carlsson.

Den bilvagnshållplats som 1924 anordnats vid km 6,1 flyttades redan året därpå till detta läge och upphöjdes 1929 till håll- och lastplats.

En större hållplatsstuga av trä uppfördes på västra sidan av banan. Stugan har en tvärställd byggnadsdel med brutet tak och en åt höger vidbyggd del med sadeltak. Numera är huset beklätt med asbestcementplattor.

Ett litet godsmagasin byggdes 1929 på västra sidan av banan, det flyttades 1952 till Hästholmen. I stället byggdes ett nytt magasin på motsatta sidan invid Hackefors porslinsfabrik. Det revs 1976.

Kilometertal

5,33

Signatur

Hkf

Socken

Landeryd

Kommun

Linköping

Län

Östergötland

Såld

1986

Ändringsförslag till objektet Hackefors hlp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: aYVG5p