Lämna ändringsförslag

Katterjåkk hp

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad
(Kiruna)–Vassijaure/Riksgränsen
Katterjåkk den 27 september 1998 med turiststationen i fonden och hållplatsen med sin plåtstins till höger. Foto: Olle Alm.
Katterjåkk hållplats den 27 september 1998 med sitt anspråkslösa "stationshus". Det verkar finns sådana faciliteter som högtalare för information om tågläget. Foto: Olle Alm.
Katterjåkk hållplats den 13 mars 2004... men än så är det vinter. Det har hänt saker sedan förra bilden togs. Troligen är det en tidtabellstavla som tillkommit samt ett skåp (med telefon i?). Dessutom är högtalaren utbytt. Foto: Peter Berggren.

Till 1949 Katterjokk, Kjo.

Olle Alm 2011-05-24:
"Vid bygget av Malmbanan fanns det ett servicesamhälle för byggpersonalen i det område som idag är Katterjåkk. Området kallades då för Vassijaure, men när stationerna skulle namnges överfördes namnet till den närmaste stationen österut och Katterjåkksområdet kallades en tid för Gamla Vassijaure. Byggnaderna från byggtiden (inklusive det som av elaka tungor kallades Hotell Frysihjäl*) är numera i stort sett försvunna. Vid det senaste besöket 1999 fanns en enda större byggnad kvar och den var då akut fallfärdig. Med tiden fick Katterjåkk en modern turiststation med skidliftar m.m. En hållplats kom till 1942 (enligt Järnvägsdata) och 1953 byggdes en hållplatskur, som 1999 fanns kvar oförändrad förutom att den försetts med en större namnskylt. Kuren ligger liksom turiststationens huvudbyggnader norr om banan, strax väster om älven Katterjokk. Den ligger på tvären och har en dörr på gaveln som vetter mot spåret. Nära kuren ligger ett par teknikbodar. SMHI:s kända väderstation är inrymd i ett annex till Turiststationen på östra sidan av jokken. (Besök 1997-1999)."

*) Byggnaden är ingenjörsmatsalen från byggtiden omkring 1900. Den har stått tom i många år och nu återstår bara en brädhög sedan huset fallit ihop fullständigt (not. 2020).

Kilometertal

1539,907
1539,922

Signatur

Kjå

Socken

Jukkasjärvi

Kommun

Kiruna

Län

Norrbotten

Ändringsförslag till objektet Katterjåkk hp

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: ekzEwr