Lämna ändringsförslag

Duved

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2007
(Järpen)–Duved

Anslutande bandelar

(Duved)–Storlien gränsen

Duved station på 1890-talet. Bild från Järnvägsmuseet. Foto: Okänd.
Duved station på 1940-talet. Ett fint stationshus av den s.k. Hällnäsmodellen. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Duved station i mars 1958. Ett modernt stationshus har ersatt det nedbrunna. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: Okänd.
Duved station den 26 juli 1984. Inte mycket har förändrats på 30 år undantagandes tåget förstås.. Foto: Bengt Gustavsson.
Duved station den 26 juli 1984. Stationshuset är fortfarande i fint originalutförande. Foto: Bengt Gustavsson.
Duved station den 27 juli 2000. Byggnaden har nu förlängts åt vänster. Foto: Bengt Gustavsson.
Duved station den 9 augusti 2016. De fina gavelfönstren försvann vid ombyggnaden som verkar ha varit ett fuskverk.  Foto: Bengt Gustavsson.

Det gamla stationshuset av den s.k. Hällnäsmodellen brann ned i december 1950 i samband med vattentining. Dagens Nyheter skriver fredagen den 22 december 1950:

Järnvägsstation helt nedbrunnen.
På torsdagsförmiddagen brann järnvägsstationen i Duved ner till grunden. Släckningsarbetet försvårades i hög grad av vattenbrist och den 30-gradiga kylan. De frivilliga brandkårerna i Duved och Åre alarmerades, men det tog 20 minuter för Åre brandkår att komma till platsen. Under tiden utrymdes det mesta av järnvägens och postens inventarier och värdehandlingar.

Elden började i andra våningen och spred sig snabbt. Eldsläckningsmanskapet hade endast en brunn att tillgå, varför man fick inrikta sig på att begränsa elden. I järnvägsbyggnadens övervåning var två bostadslägenheter inrymda. En del värdehandlingar hann räddas därifrån, men det mesta av lösöret blev lågornas rov.

T.f. stationsmästaren Ture Bråting hade tre barn hemma, men de hann sätta sig i säkerhet. Den andra våningen beboddes av förre stationsmästaren J. E. Olsson, men denna stod för tillfället tom på grund av reparationer. Det är där elden uppkommit av ännu obekant anledning. För att undvika tågförseningar upprättades omedelbart en provisorisk station i Duvedsgården, där även posten fick fortsätta sitt brådskande jularbete.

Stationshus från 1951, tillbyggt 1988.

Kilometertal

699,866

Signatur

Du

Socken

Åre

Kommun

Åre

Län

Jämtland

Ändringsförslag till objektet Duved

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: D2Ä0DÄ