Lämna ändringsförslag

Väderum

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2024
(Hultsfred)–Spångenäs–Blägda–(Jenny)
En banal vardagsbild från en tid som inte är så väldigt avlägsen? I varje fall ett litet dokument om en tid som aldrig återkommer.

Väderum var den 12 augusti 1965 fortfarande en levande liten trafikpunkt vid smalspåret Hultsfred - Västervik. Visserligen var bangården borta, men tågen gick varje dag och de stannade vid den grusade plattformen, åtminstone om behov därav förelåg.

Den kvinnliga platsvakten har här mött upp tåget och konduktören har gått ur för att stå till tjänst. Föraren, som jag tror heter Uno Johansson, kollar läget. Det ska lastas på, eller har lastats av, en grå låda vars innehåll fotografen inte känner till. Någon resenär verkar däremot inte ha infunnit sig.

Fortfarande kan gods lämnas in här, biljetter köpas (eller kanske det enbart görs på tåget?), post hanteras och postsparbanksböcker förses med färgglada märken som tecken på att man anförtrott statens egen bank ens små eller stora slantar. En pojkcykel (sätter en femöring på att det är en Crescent) med limpa och crosstyre står vid trappan. Ingen har kommit för att slå sig ned på soffan och beskåda det eventuella trafikmyllret men möjligheten finns om någon skulle komma på idén. Foto: Jöran Johansson.
Väderum station 1972. Bild från Sveriges Järnvägsmuseum. Foto: S O Lundberg.
En YP rälsbuss passerar Väderum några år in på 2000-talet. Foto: Christoffer Frostensson.

Station 1879, håll- och lastplats 1930, hållplats 1956.

Mer om stationens historia finns här.

Kilometertal

48,509

Signatur

Väm

Socken

Tuna

Kommun

Vimmerby

Län

Kalmar

Ändringsförslag till objektet Väderum

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: MCvGkb