Lämna ändringsförslag

Målilla

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2022
(Hultsfred)–Målilla–Berga–Oskarshamn

Anslutande bandelar

(Vetlanda)–(Gårdveda)–(Målilla)

Målilla station. Stationshuset som är identiskt med det i Mariannelund är antingen helt nybyggt eller radikalt ombyggt. Bild ur Nässjö - Oskarshamns järnväg 1874 - 1924. Foto: Okänd.
Målilla station omkring 1948. Foto: Okänd.
Målilla station den 1 oktober 2011. Stationshuset som är den enda kvarvarande järnvägsbyggnaden är förvånansvärt orört sedan det tillkom. Trots att ingen persontrafik förekommit sedan 2005 står en påstigningstavla, en s.k. plåtstins, kvar liksom en väntkur av busshållplatsmodell.  Foto: Olle Alm.
Målilla station där tiden stod stilla. Det gjorde den i vart fall den 1 oktober 2011. Foto: Olle Alm.
Målilla station den 1 oktober 2011. Någon station är Målilla inte längre utan i högsta grad f.d. Alla byggnader utom stationshuset och alla sidospår är rivna och inga tåg stannar. Men en övervuxen plattform och en snart slyomgärdad hållplatskur finns kvar. Foto: Olle Alm.
Målilla station den 1 oktober 2011. I väntkuren sitter ett anslag om att "nu är det slut". Foto: Olle Alm.

Mellan 1906 och 1961 var Målilla föreningsstation mellan linjerna Nässjö - Oskarshamn och den smalspåriga Sävsjö - Vetlanda - Målilla.

Olle Alm 2011-11-07:
"Stort hus i 1 1/2 plan med vit, putsad fasad, numera sannolikt privatbostad. Vid den igenvuxna bangården finns en väntkur med ett anslag som meddelar att all tågtrafik är indragen från och med 12/6 2005. Trots detta finns en plåtstins kvar på plattformen. Stationshuset och väntkuren ligger på spårets västra sida. Inga andra byggnader återstår. (Besök oktober 2011)."

Stationshuset har hösten 2013 förvärvats av Roland S. Johnsson och hans sambo. Roland är känd som driftig ordförande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening och säger att "på bottenplanet är allt bevarat sedan sista stinsen gick hem, tyvärr är det påbörjat en renovering på övervåningen. Vi ska försöka att återställa så mycket som möjligt, samt hyra ut till nattgäster, nedre våningens väntsal till utställningar, kurser med mera och rädda byggnaden för framtiden."

Stationshuset har fått en egen hemsida: www.fridhjohnsson.se.

Lycka till Roland med denna viktiga kulturgärning!

Tyvärr kan man i Ånghwisslan nr 2751 i augusti 2021 läsa att stationshuset blivit svårt vandaliserat.

Kilometertal

95,052
80,5

Signatur

Måa

Socken

Målilla

Kommun

Hultsfred

Län

Kalmar

Ändringsförslag till objektet Målilla

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: hXcrjv