Lämna ändringsförslag

Länninge

Banvaktsstuga, riven efter 1955
Holmsveden–Kilafors–Bollnäs
99 Länninge omkring 1920. Från vänster okänd, Ester Ek (1901-), okänd, Sven Ek (1907-), Elsa Ek (1899-), Ivar Ek (1896-) och Sara Ek (1901-).  Foto: Erhard och Emil Nilsson.
99 Länninge okänt år. Bild från Järnvägsmuseet. Foto: Okänd.
204 Länninge, här med det gamla numret 99. När bilden är tagen är inte känt, men det är i vart fall före 1935 då banan elektrifierades, troligen långt dessförinnan. Det är landsvägen Kilafors - Bollnäs som går över banan just här. Det fanns fram till 1902 en militärmötesplats på denna plats och den mark på vilken parallellvägen är dragen torde vara den gamla "bangården". Christer Hammare har ställt bilden till förfogande. Foto: Okänd.
204 Länninge med det gamla numret 99. Ett antal landstormsmän har fattat posto utanför stugan och fotografen förevigar tillfället. Foto: Okänd.
204 Länninge. Sedan den första bilden ovan togs har mycket hänt. Stugan har byggts på med en våning och framför allt har järnvägen elektrifierats. Vägövergången har tagits bort (landsvägen går numera över banan på en nybyggd viadukt ett hundratal meter söder om stugan) och därmed även kuren för vägvakten. I stället har en dressinbod uppförts. Lägg märke till hur ogräsfri och välskött banvallen är! Bilden bör vara tagen efter 1949 och före 1964. Ett kort stycke bakom tåget går banan över Voxnan och ännu längre bort syns viadukten där den gamla landsvägen går tillbaka över banan. Landsvägen går numera sedan länge ett stycke öster om järnvägen (till höger på bilderna) och den gamla sträckningen har degraderats till en lokalväg. Bilden kommer från Jonny Goude. Foto: Okänd.
204 Länninge den 18 juli 2010, samma plats som på föregående bild. Det är lätt att känna igen sig på bilden, även om banvaktsstugan försvunnit, spårens antal fördubblats och det vuxit upp en del vegetation som  skymmer järnvägsbron och järnvägen där bortom.  Foto: Jonny Goude.
204 Länninge låg där den frodiga grönskan nu breder ut sig mitt i bilden. Till höger står telefonposten kvar. En sådan fanns vid varje stuga. Foto: Jonny Goude.
204 Länninge den 18 juli 2010. Stugan låg innanför telefonposten till höger. Sannolikt är det samma träd här som på den gamla bilden ovan (den med tåget på), kanske rent av samma som på de två äldsta bilderna.  Foto: Jonny Goude.

Koordinater +/- 10 m.

Stuga av 1872 års modell vänster om ett rum och kök. För att erhålla ytterligare ett bostadsrum beslutades 1926-06-28 att stugan skulle påbyggas en våning enligt ritning litt E nr 10811. Det hade varit enkelt och kostnadseffektivt att bygga två bostadsrum på den nya övervåningen, men man nöjde sig med ett, medan resten fick bli ett öppet vindsutrymme.

Kilometertal

312,265

Nummer

204
99
1399

Socken

Bollnäs

Kommun

Bollnäs

Län

Gävleborg

Ändringsförslag till objektet Länninge

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: 4UxzyJ