Lämna ändringsförslag

Eddavägen

Trafikplats utan expeditions- eller väntsalsbyggnad, riven
(Djursholms Ösby)–Eddavägen/Svalnäs
Eddavägen hållplats 1976, fotoriktning mot Djursholms Ösby, där sidolinjen till Eddavägen anslöt till Roslagsbanans huvudlinje Stockholm Ö - Rimbo. Foto: Per Engström.
Eddavägen hållplats 1975-12-21, när bara dagar återstår innan den totala nedläggningen. Rälsbussen (eller "motorvagn littera YP") nr 796 har pliktskyldigast gjort dagens tur från Östra station och skall nu återvända dit. Turen var lagd på tidiga eftermiddagen då efterfrågan på persontransporter var som minst.  Foto: Karl-Axel Eriksson.
Eddavägen hållplats 1976. Foto: Per Engström.
Eddavägen hållplats 1976. Bilden är tagen i  riktning mot Djursholms Ösby. Foto: Per Engström.
Eddavägen hållplats den 9 april 2006. Det var här, vid golfbanan och intill Näsbyparkslinjen, som hållplatskuren var placerad några år. Det har aldrig funnits någon järnvägshållplats här så kuren var enbart avsedd för golfspelarnas bekvämlighet. Numera tjänar en nyuppförd liten byggnad samma ändamål. Foto: Kristian Karlsson.
Eddavägens hållplatskur har omhändertagits och i en något förkortad version fått en ny uppgift som lusthus. Här har den ställts ut på Trädgårdsmässan i Älvsjö den 10 april 2010. Lägg märke till det äkta falsade plåttaket, inga maskinfalsade plåtstrimlor här! Foto: Kristian Karlsson.

Tidigare Djurholms Eddavägen.

Efter att den cirka 700 m långa sträckan Eddavägen - Svalnäs lagts ned 1934 var Eddavägen ändpunkt på linjen. Huruvida Eddavägen var station eller hållplats har det rått olika meningar om. Sedd ur allmänhetens synvinkel var det en hållplats.

Hållplatsen hade en öppen större väntkur. Då den inte var sluten och inte hade dörrar betecknas hållplatsen här som trafikplats utan byggnad.

Kristian Karlsson skriver 2011-01-20 att Eddavägens kur ett bra tag stod vid Djursholms golfbana alldeles invid Näsbyparklinjen mellan Altorp och Lahäll. Sedan ett par år är den borta från den platsen, men den har bevarats i en avkortad och ommålad version som trädgårdslusthus. Våren 2010 förekom kuren på trädgårdsmässan i Älvsjö, renoverad av en historieintresserad tjej som uppgav att hon köpt den av SL när de tänkte skrota den.

Platsen vid golfbanan och Näsbyparkslinjen där kuren stod ett antal år är markerat på kartan nedan, det vänstra märket.

Kilometertal

12,1
11,18

Signatur

Evg

Socken

Danderyd

Kommun

Danderyd

Län

Stockholm

Ändringsförslag till objektet Eddavägen

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: ÅCWWxy