Lämna ändringsförslag

Hackås

Kombinerad banvaktstuga och trafikplats, kvar 2024
(Brunflo)–Åsarna
Hackås station okänt år.  Foto: Okänd.
Hackås station okänt år. Foto: Sven Ove Lundberg.
Hackås bostadshus 9 1989. Bilden tillhör Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad bild. Arkiv Digital har flera miljoner liknande bebyggelsebilder från hela Sverige. Foto: Okänd.
Hackås station den 19 juli 1991. Foto: Bengt Gustavsson.
Hackås station 2001, nu är en målerifirma inhyst i stationshuset. Bilden tillhör Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad bild. Arkiv Digital har flera miljoner liknande bebyggelsebilder från hela Sverige. Foto: Okänd.
Hackås station den 14 maj 2008. Foto: Bengt Gustavsson.
Hackås station den 24 juli 1964 med den närmast legendariska "Beda i Hackås" som servar resenärerna i tåg 872 (för visst är det väl hon själv på bilden?). Beda (1914-1983) drev rörelsen i många år, trots att SJ på senare år försökte motarbeta henne genom att förbjuda konduktörerna att ta upp beställningar. Efter att hon slutat upprätthölls verksamheten några år av en anhörig och därefter en kortare tid av en utomstående person. Foto: Jan-Anders Wihren.

Banvakten var bosatt i stationshuset.

Under en följd av år (från början av 1950-talet till och med den 31 januari 1980, enligt Tåg 2/80) kunde resenärer i alla tåg på Inlandsbanan här hämta upp kaffekorgar som man beställt i förväg genom konduktören/motorvagnsföraren. "Beda i Hackås" (Beda Kristoffersson) var innehavare av Centralkaféet i Hackås och svarade för den uppskattade servicen. Efter Beda svarade hennes dotter och ytterligare någon person för att upprätthålla verksamheten några år.

I Ulriksfors fanns en motsvarande verksamhet. för norra delen av nlandsbanan.

Kilometertal

496,203
30,942

Signatur

Hks

Socken

Hackås

Kommun

Berg

Län

Jämtland

Ändringsförslag till objektet Hackås

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: LiÖEo0