Lämna ändringsförslag

Näverkärret

Banvaktsstuga, kvar 2023
(Avesta/Krylbo)–(Snyten)–(Fagersta/Västanfors)–Dagarn–Krampen–(Frövi)
Näverkärret station okänt år, hus 9B, som tidigare varit en banvaktsstuga 265a. Stugan såldes 1939. Oklart om den vid fotograferingstillfället var banvaktsstuga eller bostadshus för trafikpersonal eller kanske rent av var i privat ägo. Numera har det synliga teglet putsats över och målats vitt. Okänd bildkälla. Foto: Okänd.
Näverkärret station den 25 augusti 1994, i förgrunden ett privatägt hus, som tidigare varit banvaktsstuga 265b Näverkärret och därefter hus 9 B (bostadshus för stationspersonal). I bakgrunden syns banvaktsstugan 265 Näverkärret. Foto: Jöran Johansson.

När Statens Järnvägar sålde detta hus år 1939 anges det i köpehandlingen som "hus nr 265b (f.d. 9B)". Det visar att byggnaden då var en banvaktsstuga, men tidigare varit registrerat som ett hus 9, dvs tillhörigt trafikavdelningen. Bokstaven b efter numret betyder här att när stugan intogs i banvaktsstugeserien fanns redan en stuga 265 och en 265a. Det ska alltså inte förväxlas med det B som används för att beteckna banmästarstuga. Det är lite förvirrande att samma bokstäver används med olika betydelser, särskilt som versaler och gemener inte alltid används på ett entydigt sätt.

Kilometertal

240,234

Nummer

265b

Socken

Västra Skedvi

Kommun

Köping

Län

Västmanland

Ändringsförslag till objektet Näverkärret

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: hS4FLX