Lämna ändringsförslag

Röjan

Banvaktsstuga, riven i början av 1970-talet
(Åsarna)–Sveg
Röjan station, bostadshus 9 okänt år. Enligt spårplan över Röjans station är det inget tvivel om att detta är hus 9, men uppgiften att byggnaden tidigare varit banvaktsstuga nr 16 ter sig mindre sannolik. Storleken och utförandet i övrigt talar för att den byggts såsom ett Statens Järnvägars standardbostadshus. Flygbild tillhandahållen av Lennart Mattsson (ingår i Svenska Aero-Bilders flygbilder, numera hos Arkiv Digital). Foto: Okänd.

Bandelen Brunflo - Sveg byggdes av staten i etapper från respektive ändpunkter. Då endast Brunflo hade anslutning till det statliga järnvägsnätet var det naturligt att kilometerräkningen och stugnumreringen gick från norr mot söder. Denna stuga fick först nummer 19 i banvaktsstugeserien, men senare - okänt när - överfördes den till trafikavdelningen som bostadshus för dess personal, ett s.k. hus 9. Så är den också betecknad på en spårplan av okänd årgång från Röjan. Att byggnader överfördes från en avdelning till en annan var inte ovanligt. Gränserna mellan de olika avdelningarnas byggnader var rätt flexibla och det har förekommit såväl att banvakter och annan banpersonal bott i ett hus 9 som att stationspersonal bott i en banvaktsstuga.

Den här stugan har även i senare tid uppfattats som en banvaktsstuga. Så t.ex. talade banförman Sigurd Jonsson i Överhogdal om den såsom en sådan på 1980-talet.

Utseendet talar för att byggnaden inte varit en banvaktsstuga, så uppgiften får tas för vad den är.

Kilometertal

440,487

Nummer

9
19

Socken

Rätan

Kommun

Berg

Län

Jämtland

Ändringsförslag till objektet Röjan

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: mE6yvA