Lämna ändringsförslag

Gräfsnäs

Trafikplats med expeditions- eller väntsalsbyggnad, kvar 2010
Anten–Nossebro–Tumleberg–(Vara)
Gräfsnäs station. Närmast ligger det 1914 nedbrunna stationshuset. Längre bort järnvägsrestaurangen, som ombyggdes till stationshus och fortfarande finns kvar såsom bostadshus (not. 2010). Foto: Okänd.
Gräfsnäs station, dvs den tidigare järnvägsrestaurangen som blev stationshus, efter att det första stationshuset brunnit ned 1914. Foto: H. Lindenhag, Göteborg.
Gräfsnäs station den 6 oktober 2010. Till höger visar den muromgärdade fyrkanten läget av det brunna stationshuset. Huset där bakom är det ombyggda järnvägshotellet som var stationshus från 1914 tills banan las ned och som därefter byggts om till bostadshus.  Foto: Bengt Gustavsson.
Gräfsnäs station den 6 oktober 2010. Foto: Bengt Gustavsson.

Det första stationshuset brann ned 1914 och återuppbyggdes aldrig. I stället ombyggdes den intilliggande järnvägsrestaurangen (byggd 1900) till stationshus. Det huset finns kvar än i dag och är ombyggt till bostadshus (not. 2010).

Om branden skriver Dagens Nyheter den 2 februari 1914:

"Gräfsnäs järnvägsstation nedbrunnen".
GRÄFSNÄS, söndag.
Mellan kl. 12 och 1 i natt utbröt av hittills okänd anledning eld i Gräfsnäs järnvägsstation. Stationsbyggnaden nedbrann till grunden. Däremot torde ingen skada ha anställts på själva banbyggnaden eller på rullande materiel. Ett i närheten av stationen liggande hus var starkt hotat, men räddades. Stationsinspektoren med sin familj var för tillfället bortrest, varför ingen under natten uppehöll sig i stationshuset.

Kilometertal

60,088

Signatur

Gnä

Socken

Långared

Kommun

Alingsås

Län

Västra Götaland

Ändringsförslag till objektet Gräfsnäs

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: TdhLjc