Lämna ändringsförslag

Oxbergsbron

Övrigt objekt, kvar 2011
(Mora)–Älvdalen
Oxbergsbron den 5 maj 2010. Bild från Wikipedia. Foto: Calle Eklund.
Oxbergsbron den 5 maj 2010 med sin gemensamma farbana för tåg och landsvägsfordon. Bild från Wikipedia. Foto: Calle Eklund.
Oxbergsbron, den provisoriska som lades in 2018 efter att den gamla dömts ut. Bild från Wikipedia.  Foto: Okänd.

Bro över Österdalälven 103 (27+46,5+27) m lång i tre spann av paraboliska fackverksreglar, tillverkad av Motala Verkstad.

Från 1937 (1932 enligt annan uppgift) är bron en s.k. kombinerad järnvägs- och landsvägsbro. Banvaktshustrun i intilliggande banvaktsstugan var grind- och brovakt.

Kombinerade broar finns det numera endast tre stycken kvar av: denna, bron vid Sveg över Ljusnan och bron över Pite älv på Inlandsbanan mellan Arvidsjaur och Jokkmokk.

--------------

Bron stängdes 2016 av för både järnvägs- och landsvägstrafik med omedelbar verkan, då Trafikverket vid en inspektion fann allvarliga skador som äventyrade brons säkerhet. Så från att godståg använt bron ena dagen utan problem, tilläts nästa dag inte ens en personbil att passera.

2017 togs den gamla bron bort och ersattes med en beredskapsbro, som är tänkt att med tiden bytas ut mot nya separata järnvägs- och landsvägsbroar.

Kilometertal

28,3

Signatur

Oxbn

Socken

Mora// Älvdalen

Län

Dalarna

Ändringsförslag till objektet Oxbergsbron

Namn
Objekttyp
Status
Kilometertal
Signaturer
Nummer
Socken
Kommun
Län
Byggd
Såld
Koordinater RT 90
Text
Banvakter
Meddelande /
Övriga ändringsförslag
Namn*
E-postadress*
Telefon*
Skriv följande bokstäver i omvänd ordning: h1zZd0